Missie

Investar Fine Arts wil nieuwsgierigheid, plezier en inzicht opwekken voor beeldende kunst. De organisatie verzamelt, bewaart en interpreteert objecten in hun geschiedkundige context en stelt ze voor aan een breed publiek.

Investar NV heeft een mooie verzameltraditie en selecteert nog steeds kunstwerken, culturele objecten en toegepaste kunsten die de sociale, culturele, politieke en economische geschiedenis van België, andere Europese landen en de Verenigde Staten weerspiegelen. Het doel is enerzijds om dit erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties, maar ook om het nu en later aan het publiek te tonen, te laten bewonderen en er context aan te geven. Die taak neemt Investar Fine Arts op zich met zijn vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen.

Tentoonstellingen

De tentoonstellingen van Investar Fine Arts kunnen een historisch karakter hebben of worden samengesteld voor bijzondere gelegenheden. De uitgebreide en gevarieerde vaste collectie leent zich dan ook uitstekend tot uiteenlopende aanleidingen. Ze omvat historisch belangrijke kunstwerken van zowel internationaal befaamde artiesten als Jeff Koons, Andy Warhol, Robert Indiana, Joan Miro, Salvador Dali en de Cobra-beweging evenals gekende nationale artiesten zoals Leon Spilliaert, James Ensor en anderen. Ook minder bekende en nog te ontdekken artiesten maken deel uit van onze collectie.

Daarnaast ontwikkelt Investar Fine Arts programma’s voor eigen tentoonstellingen, publicaties, wetenschappelijk onderzoek en educatie die zowel het lokale als nationale publiek aanspreken. Al deze activiteiten worden ruimtelijk versterkt door de architectonische omgeving van de hoofdzetel van de bank Argenta.

Vaste collectie

De vaste collectie van Investar Fine Arts telt meer dan 150 kunstwerken van 86 kunstenaars. De collectie blijft verder groeien door middel van aankopen, schenkingen of langdurige bruikleen. Ze omvat impressionisme, expressionisme en realisme, symbolisme, surrealisme, popart, opart, de negende kunst (strips), sculpturen en fotografie. De media zijn even uiteenlopend als de stijlen gaande van schilderwerken, zeefdrukken en werken op papier tot 3D-objecten.

Tussen de Argenta-medewerkers en de collectie in de kantoren, vergaderzalen, buitenruimtes en andere plekken in de hoofdzetel is er interactie. Elk kunstwerk heeft ook een QR-code die leidt naar een pagina met meer uitleg over het kunstwerk.

Een kantoorgebouw

De hoofdzetel van de bank Argenta ligt al meer dan 65 jaar in het hart van de Antwerpse diamantwijk. Al kort na de oprichting in 1956 verhuisde de hoofdzetel van de bank naar de prestigieuze Belgiëlei. Stichter Karel Van Rompuy huurde de herenwoning op nummer 49 en bracht er zowel de hoofdzetel van de bank als zijn gezin met twee kinderen onder.

In 1985 weken dit gebouw en drie aanpalende woonhuizen voor een nieuw kantoorgebouw in postmodernistische stijl. Dit was het begin van vele uitbreidingen. In 2015 startte een algemene renovatie- en uitbreidingsfase om de volledige site te vernieuwen. Die liep op dat moment van de Belgiëlei tot de Lamorinièrestraat en de Van Diepenbeekstraat. Vijf jaar later namen de centrale diensten van de bank de nieuwe hoofdzetel in. De kunstcollectie van Investar Fine Arts werd geïntegreerd in de leefwereld van dit gebouw en zijn medewerkers.

Copyright 2021: Investar NV Bezoekersreglement Privacy verklaring Cookies