Eugeen Van Mieghem

19 april – 15 juli 2022
Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen
In samenwerking met: Van Mieghem Museum/Ter Kammen Museum

Blik op een wereld in verandering
Investar Fine Arts stelt een selectie voor van 58 belangrijke schilderwerken van de kunstenaar Eugeen Van Mieghem. Deze worden thematisch aangevuld met meer dan dertig objecten van de historische rederijmaatschappij de Red Star Line.

Laat u meevoeren naar de vorige eeuwwisseling met volkse taferelen van de kunstenaar Eugeen Van Mieghem. U kijkt door de ogen van Van Mieghem – kunstenaar van het volk – mee naar het Antwerpen van de late 19e en vroege 20e eeuw. Zijn volkse taferelen geven een uniek inzicht in de emigratie over zee naar New York.

U ziet het verleden tot leven komen, gekleurd door de eigenheden van het Antwerpse havenleven en een Europa in verandering.

Opbouw van de tentoonstelling
De schilderijen van Van Mieghem en de collectie objecten van de Red Star Line zijn ondergebracht in vier themagebieden. Elk ervan weerspiegelt aspecten van de persoonlijke geschiedenis van Eugeen Van Mieghem en die van de stad Antwerpen.

Introductie video:
Kamer 1: Het leven van Eugeen Van Mieghem, kunstenaar van het volk
Kamer 2: Van Mieghems entourage
Kamer 3: De historische vaarroute van de Red Star Line tussen Antwerpen en New York
Kamer 4: Een weergave van de historische haven van Antwerpen



Plan uw bezoek

Uw bezoek aan de tentoonstelling is gratis.
Investar Fine Arts verwelkomt u voor een individueel bezoek of een rondleiding voor groepen (op aanvraag).
Boek uw tickets via het formulier op deze pagina.

Houd er rekening mee dat de tentoonstelling steeds een uur na de laatste toegangstijd van de dag sluit.

Contact
tel. 03 285 51 41
info@investarfinearts.be

Praktisch

Adres


Investar Fine Arts
Van Diepenbeeckstraat 10 Bus 202
2018 Antwerpen

Bezoekadres
Belgiëlei 49-53
2018 Antwerpen

info@investarfinearts.be
tel: +32 3 285 51 41



De geschiedenis van de stad Antwerpen en haar haven zijn onlosmakelijk verbonden met het leven en werk van deze sociale kunstenaar. Zijn onderwerpen “naar het leven” geven een tijdsbeeld en beschrijven als het ware zijn eigen bestaan.

1875

Eugeen Van Mieghem wordt in de Scheldestad geboren als tweede zoon van Henri Van Mieghem en Virginie Van Damme. Zijn ouders baten een café uit in het hart van de Antwerpse haven. Zo komt de kleine jongen al heel vroeg in aanraking met de diversiteit aan kleurrijke figuren die in de haven leven en werken.

1883

Het gezin Van Mieghem verhuist naar de Montevideostraat 6. De nieuwe herberg ligt vanaf 1893 recht tegenover de gebouwen van de Red Star Line. Aan de lagere school ontdekt Eugeen zijn aanleg en passie om te tekenen.

1892

Aan de Antwerpse academie komt Van Mieghem op exposities in aanraking met het werk van Vincent van Gogh, Georges Seurat, Constant Meunier en Henri de Toulouse-Lautrec.

1896

Na een conflict met zijn leraar, Eugène Siberdt, wordt Van Mieghem van de academie gestuurd. Hij gaat vervolgens voor zijn vader in de haven werken als scheepsbevrachter. Voortdurend noteert hij tijdens zijn omzwervingen, met rake tekeningen, zijn indrukken in schetsboeken.

1897

Tijdens een tentoonstelling bij La Libre Esthétique in Brussel ontdekt Van Mieghem het werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Vier jaar later zal zijn eigen werk bij dezelfde vereniging met succes getoond worden.

1899

Hij bezoekt in Antwerpen de literaire-anarchistische kring De Kapel en sluit vriendschap met Willem Elsschot. Onder invloed van De Kapel maakt Van Mieghem kennis met de nieuwe sociale stromingen, internationale literatuur, het anarchisme en flamingantisme. Hier liggen de wortels van zijn volksverbondenheid en sociaal idealisme. Zijn doel is om de kunstenaar van het volk te worden in een woelige periode van sociale omwenteling: het ontstaan van de democratie.

1902

Op 28 januari 1902 huwt Van Mieghem met de in Brussel geboren Augustine Pautre. Nog datzelfde jaar, op 11 november, wordt hun zoon Eugeen geboren.

1904

In het Londense tijdschrift The Pall Mall Magazine verschijnt een groot artikel over Eugeen Van Mieghem, getiteld An Artist of the People. In het Franstalige kunstmagazine L’Art Moderne wordt hij in datzelfde jaar vermeld als “un maître de demain”. In Antwerpen is er echter, vooral bij de burgerij, minder belangstelling voor zijn werk. Van Mieghems onverbloemde weergave van havenvolk valt er niet in goede aarde.

Op het einde van het jaar slaat het noodlot toe: zijn echtgenote lijdt aan tuberculose. Ze sterft enkele maanden later aan deze verschrikkelijke ziekte (12 maart 1905). De kunstenaar tekent zijn geliefde in haar laatste levensdagen in een uitzonderlijke reeks portretten. Haar overlijden betekent een cesuur in zijn artistieke activiteit en vijf jaar lang stelt hij niet meer tentoon. De langdurige wilde havenstaking van 1907 raakt hem zwaar.

1912

De kunstenaar exposeert voor het eerst individueel in het Antwerpse Koninklijk Kunstverbond. Kunstcritici reageren enthousiast en de tentoonstelling kent ruime belangstelling.

1914

Van Mieghems werken worden voor het eerst ook opgenomen in groepstentoonstellingen in het buitenland. In Keulen en Den Haag hangen zijn werken naast die van o.a. James Ensor, Emile Claus, en Constantin Meunier.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakt een einde aan Van Mieghems internationale doorbraak. Tijdens het beleg van Antwerpen vlucht hij samen met de familie naar Nederland. Ze keren terug na de Duitse inname van de stad. Van Mieghem trekt zich het leed van de vluchtelingen in de stad erg aan en helpt bij de openbare soepbedelingen. Hij maakt tekeningen en schetsen van militairen en de burgerbevolking. Als een oorlogsjournalist maakt hij grafische verslagen over schokkende gebeurtenissen, zoals de terechtstelling van de Britse verpleegster Edith Cavell.

1919

Van Mieghem exposeert zijn oorlogstekeningen in het Koninklijk Kunstverbond van Antwerpen en een galerij in Scheveningen. Kunstcritici zijn erg lovend en vergelijken zijn oorlogsoeuvre met Steinlen, Forain en Kollwitz.

1920

Veertien jaar na de dood van zijn geliefde Augustine ontmoet de kunstenaar in een Brussels sanatorium de vierentwintigjarige verpleegster Marguerite Struyvelt. Ze trouwen dat jaar en Van Mieghem wordt benoemd tot leraar aan de Antwerpse academie.

1925

En twee jaar later is de echtscheiding een feit. Tijdens een vakantie in Blankenberge maakt Van Mieghem regelmatig uitstappen naar Oostende. Hij ontmoet er zijn vriend James Ensor.

1929

Van Mieghem kampt met gezondheidsproblemen. In deze periode tekent hij een reeks met als onderwerp de lijdensweg van Christus.

1930

Eugeen Van Mieghem overlijdt op 24 maart 1930.
Hij is vierenvijftig jaar oud.

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Copyright 2021: Investar NV Bezoekersreglement Privacy verklaring Cookies